Scurt istoric

Istorie Octombrie 27, 2014

Parohia " Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel" – Ciritei a fost înfiinţată în anul 1998, prin decizia numărul 94, din data de 23 iunie 1998, dată de IPS Mitropolit Daniel, în reşedinţa mitropolitană din Iaşi. Articolul 1 al acestei decizii precizează următoarele: " Se înfiinţează Parohia Ciritei, Protopopiatul Piatra-Neamţ, începând cu data de 1 iulie 1998 care se desprinde din Parohia Izvoare, protopopiatul Piatra-Neamţ.

"Cu uşurinţă se poate desprinde din articolul pomenit mai sus că biserica Ciritei înainte de a deveni parohie de sine stătătoare, a funcţionat ca biserică filială a altor parohii după cum urmează: În perioada dinainte de război şi până în anul 1963, Biserica din Ciritei a funcţionat ca filie a Parohiei "Buna Vestire"-Dărmăneşti pe atunci preot paroh fiind părintele Gheorghe Crivăţ. Numărul enoriaşilor din filia Ciritei era în jurul a 40 de familii. Slujbele religioase erau oficiate într-un paraclis improvizat, dar numai la sărbătorile foarte mari, la Paşti, hramul Bisericii şi la sărbătorile de iarnă.

Începând cu anul 1963, Biserica Ciritei a fost preluată ca filie de parohia Izvoare, Protopopiatul Piatra-Neamţ. Preot paroh al acestei parohii a fost părintele Nicolae Gavril care a păstorit parohia Izvoare şi filia Ciritei între anii 1963-1986. În perioada păstoririi sale s-a construit biserica actuală a parohiei "Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel"- Ciritei. Biserica a fost construită în perioada 1973-1976 pe o fundaţie turnată în anul 1948. Nu se cunoaşte numele arhitectului, ştim doar că au fost folosite ca materiale de construcţie cărămida, lemnul şi a fost acoperită cu tablă zincată. Pictura Bisericii a fost realizată de pictorul Mihail Bălăşescu din Craiova, ajutat de pictorul stagiar Liche Nuţa. Pictarea Bisericii a durat vreme de trei ani între 1977-1980. Mobilierul din Biserică, respectiv strănile, catapeteasma, icoana Maicii Domnului, tetrapodul, au fost achiziţionate cu osteneala enoriaşilor parohiei şi cu un ajutor primit de la parohia Gârcina. Cele două policandre au fost turnate la Mănăstirea Neamţ şi în realizarea lor un rol deosebit l-a avut d-l Constantin Brănuţ, pe atunci epitrop al Bisericii. Toate podoabele din Biserică: vase liturgice, veşminte, acoperăminte pentru Sfânta Masă, Sfânta Evanghelie, Sfântul Chivot, Sfintele Cruci de pe Sfânta Masă, toate au fost donate de enoriaşii din parohie. Clopotniţa nu este separată de Biserică, iar clopotele, patru la număr, unul mare, unul mijlociu şi două mici s-au cumpărat tot cu osteneala enoriaşilor.

Slujba de sfinţire a Bisericii a avut loc duminică, 7 septembrie 1980 şi a fost săvârşită de Prea Fericitul Părinte Patriarh Teoctist, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Sucevei, împreună cu un sobor mare de preoţi. Pentru osteneala depusă la zidirea Bisericii, părintele paroh Ncolae Gavril a fost ridicat la rangul de iconom stravofor. La Sfânta Liturghie din ziua sfinţirii Bisericii a fost hirotonit preot, părintele profesor Vasile Păvăleanu. Tot în timpul păstoririi părintelui Nicolae Gavril s-au început lucrările la casa de prăznuiri (1985), lucrări ce au fost terminate de părintele Gregorian Arcadie care a urmat la conducerea parohiei după trecerea la cele veşnice a părintelui Nicolae Gavril (1986). Părintele Gregorian Arcadie a păstorit parohia Izvoare şi filia Ciritei între anii 1986-1998. Ca realizări din timpul păstoririi sale amintim: terminarea casei praznicale şi construirea casei parohiale între anii 1986-1987. Până în anul 1998 părintele Gregorian s-a îngrijit de bunul mers al parohiei şi al filiei.

La data de 23 iunie 1998, Biserica Ciritei a fot ridicată la rang de parohie, iar ca preot paroh a fost desemnat părintele Constantin Bogdan, prin decizia de numire numărul 119 din data de 12 august 1998. De la numirea sa în parohie, părintele paroh s-a îngrijit mai ales de activităţi cu caracter liturgic-pastoral, dar şi de activităţi cultural- misionare şi social-caritative.

Date esenţiale privind viaţa parohiei:

Parohia „Sf. Ap. Petru şi Pavel”- Ciritei, are un număr de 224 de familii şi un număr de 673 de enoriaşi. În ultimii ani foarte mulţi dintre enoriaşii tineri din parohie, au plecat în străinătate la muncă. În ceea ce priveşte componenţa etnică, subliniem faptul că în parohia noastră sunt numai români. Referitor la confesiunile existente în parohie, avem o familie de ortodocşi de stil vechi; o familie de romano-catolici; o familie de penticostali şi patru familii de adventişti. Nici una dintre aceste familii nu practică prozelitismul.

Cu privire la specificul activităţilor enoriaşilor precizăm că aceştia se ocupă cu agricultura, creşterea animalelor, mulţi sunt pensionari şi foarte puţini sunt care au un serviciu stabil.

Activităţi desfăşurate în parohie:

  1. Activităţi cu caracter liturgic-pastoral:

De la numirea în parohie a pr. Bogdan Constantin activităţile cu caracter liturgic-pastoral s-au intensificat. Astfel, în parohie se desfăşoară un program liturgic regulat în duminici şi sărbătorile mari, la fiecare Sf.Liturghie şi Sf.Taină săvârşită se predică. În perioada posturilor se săvârşesc slujbe de seară (vecernii , denii) care de cele mai multe ori sunt împodobite cu predici şi cateheze ţinute de preoţi sau de elevii seminarişti.

  1. Activităţi cultural-misionare:

Cu ajutorul elevilor seminarişti de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sf. Împ. Constantin şi Elena”- Piatra Neamţ s-au desfăşurat diferite activităţi culturale mai ales în preajma sărbătorilor de Paşti şi de Crăciun (concerte de colinde , de cântări specifice Postului Mare   sau Sf. Paşti). Tot în categoria aceasta de activităţi putem aminti participarea pr. Bogdan la diferite emisiuni de radio (Radio Trinitas) şi publicarea de articole de specialitate în revista Seminarului din Piatra Neamţ „ Lumină Lină ”.

  1. Activităţi social-caritative:

Pentru parohia „Sf. Ap. Petru şi Pavel” – Ciritei, opera filantropică şi în general activitatea social – caritativă, este un lucru esenţial. Astfel, o bogată activitate filantropică s-a desfăşurat în anul 2005 – au fost trimise ajutoare financiare pentru sinistraţii din Asia; pentru cei din Banat; pentru cei afectaţi de apele învolburate ale Bistriţei, Prutului şi Trotuşului; în anul 2006 au fost trimise ajutoare financiare pentru sinistraţii din apropierea Dunării. Opera filantropică se desfăşoară nu doar cu ocazia unor calamităţi naturale ci şi la sărbătorile mari (Sărbătorile de iarnă, de Sf. Paşti şi la hramul bisericii).